Zita, Mariann
8 °C
21 °C

Keller kéri Péterfalvit, ne marasztalja el

MTI
2004.06.08. 15:01
Keller László kedden nyilvánosságra hozott, Péterfalvi Attilához intézett nyílt levelében elfogadhatatlannak nevezte az adatvédelmi biztos eljárását, valamint állásfoglalását, melyben az ombudsman a vadásztársaságoktól beszerzett adatok megsemmisítésére hívta fel a közpénzügyi államtitkárt. Eközben az adatgyűjtés körülményeinek kivizsgálására ügyészségi nyomozás indult.

A Miniszterelnöki Hivatal közpénzügyi államtitkára nyílt levelében arra kérte az adatvédelmi biztost, hogy vizsgálja felül intézkedéseit. Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos annak kiderítésére indított vizsgálatot, hogy törvényt sértett-e Keller László, amikor magyar vadásztársaságoktól adatokat kért be arról: bizonyos közéleti szereplők, illetve politikusok kikkel vadásznak. Az ombudsman az állásfoglalás kiadásakor úgy nyilatkozott: ebben az ügyben megállapította, hogy "nem volt törvényi felhatalmazás arra, hogy ezeket az adatokat kezelhette volna" Keller László.

Közben Borbély Zoltán, a Legfőbb Ügyészség szóvivője megerősítette a Magyar Nemzetnek azt a keddi információját, hogy az ügyben személyes adatokkal történt visszaélés és hivatali visszaélés miatt nyomoz a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal.