Dezső
14 °C
27 °C

Önkormányzati vizsgálóbizottságot javasolnak az MSZP-sek Debrecenben

MTI
2004.06.10. 16:05
Önkormányzati vizsgáló bizottság felállítását kezdeményezi az MSZP helyi szervezete és önkormányzati frakciója Kósa Lajos debreceni fideszes polgármesternek a helyi vagyonkezelő holding döntési mechanizmusában való részvételének tisztására - jelentette be Szathmári Károly frakcióvezető csütörtökön a megyeszékhelyen.

"Kizárólag azért tesszük a javaslatot, hogy a polgármester ártatlansága bizonyítást nyerjen" - közölte sajtótájékoztatóján a szocialista politikus. Szathmári Károly kijelentette: a polgármestert is megilleti az ártatlanság vélelme. "Ugyanakkor olyan súlyos, korrupcióra utaló bűncselekményekkel hozták összefüggésbe Kósa Lajos nevét, hogy indokolt az önkormányzati vizsgáló bizottság felállítása" - tette hozzá.

A Népszava május 26-i számában közölt egy Sutka Sándornak, egykori hajdú-bihari rendőrfőkapitánynak tulajdonított levelet, amelyben utalás van arra, hogy a Debreceni Vagyonkezelő Rt. vagyongazdálkodásában megalapozott a gyanú, hogy vesztegetés, befolyással üzérkedés, sikkasztás, csalás és hűtlen kezelés történt. A dokumentum mindezeket összefüggésbe hozza Kósa Lajossal, Debrecen város fideszes polgármesterével is.

Kósa Lajos hétfőn az MTI-vel közölte: kezdeményezi Polt Péter legfőbb ügyésznél, hogy mint érintettnek, hozzák a tudomására: valóban létezik-e, s milyen tartalommal a levél, amely a debreceni vagyonkezelővel kapcsolatos esetleges bűncselekmények elkövetésének gyanújáról szól, amivel személyét is összefüggésbe hozták.