A magyar műanyagból kínai kabátbélés lesz

2004.06.16. 13:34
A 2003-ban felállított szelektív hulladékgyűjtést szolgáló hulladékszigetek sikerességéről beszélt június elsejei sajtótájékoztatóján Demszky Gábor. Budapesten a Fővárosi Közterület Fenntartó vállalat üzemelteti a tavaly felállított száz hulladékszigetet, az újrahasznosítást részben a vállalat végzi, részben szerződésese, külsős cégek.

Az újrahasznosítás azonban rosszul történik a Hulladék Munkaszövetség (Humusz) szerint. A szelektíven gyűjtött hulladék egy részét ugyanis külföldön hasznosítják újra. A begyűjtött PET palackokat például Kínába szállítják, ahol kabátbélést készítenek az eldobható palackokból, míg egy győri PET hulladékhasznosító cég kénytelen kapacitásának 30-40 százalékos kihasználásával működni. Az illetékes hazai cégek szerint azonban a hulladék zömét itthon hasznosítják újra.

A hulladék exportra azért van mód, mert az EU-ban a nem veszélyes hulladék szabadon szállítható. Ez azonban környezetvédelmi szempontból aggályos, állítja a Humusz, hiszen a szállítás során is jelentősen károsodik a környezet.