Az ügyészség nem tájékoztatott pártot a K and H-ügyről

MTI
2004.06.21. 16:35
Az ügyészség Tóth Károly (MSZP) állításával szemben egyetlen pártot sem tájékoztatott a K and H-ügy gyanúsítotti kihallgatásainak eredményéről - tudatta a Legfőbb Ügyészség hétfőn közleményben az MTI-vel. "Az ügyészségnek sem az úgynevezett brókerügyben, sem más ügyben nem kell arról döntést hoznia, hogy ki vezesse a nyomozást, arról ugyanis a büntetőeljárási törvény értelmében az ügyész rendelkezik. Az ügyészség - Tóth Károly úr állításával szemben - természetesen egyetlen pártot sem tájékoztatott a K and H-ügy gyanúsítotti kihallgatásainak eredményeiről" - olvasható a Legfőbb Ügyészség közleményében.

Tóth Károly MSZP-s parlamenti képviselő Répássy Róbertnek, a Fidesz országgyűlési képviselőjének szombati sajtótájékoztatójára reagálva mondta azt: úgy látja, hogy az ügyészség tájékoztatja Répássy Róbertet és Demeter Ervint a K and H-ügy állásáról. "El kellene döntenie az ügyészségnek, hogy ki vezeti a nyomozást: az ügyészség, a rendőrség vagy a Fidesz. Jelenleg hivatalosan a rendőrség, de az ügyészség akit akar, elvisz magához és mindféle alkudozásokba belemegy, mint Kulcsár esetében is" - tette hozzá az MSZP képviselője.

Répássy Róbert szerint az MSZP "közvetlen közelébe ért" és lendületet vett a K and H-ügy Kerék Csabának, a Britton cégcsoport magyarországi képviselőjének letartóztatásával, illetve Kulcsár Attila vallomásaival. A legfőbb Ügyészség közleménye emlékeztet rá: "a jogállamiságnak megfelelő büntetőeljárási szabályok szerint a terhelt valóban eldöntheti, hogy tesz-e vallomást és ha igen, miről".