Napirenden a Medgyessy fiának megbízásait vizsgáló bizottság

MTI
2004.06.21. 21:38
Lefolytatta az Országgyűlés hétfőn a Matáv Rt.-nek juttatott adókedvezmény, valamint a Medgyessy Péter fia cégének százmillió forintos nagyságrendű megbízása közötti összefüggést vizsgáló bizottság felállításáról szóló határozati javaslat általános vitáját. Az előterjesztő fideszes képviselők nevében Lengyel Zoltán elmondta: a vizsgálóbizottság felállítása azért szükséges, mert nagy vihart kavart, hogy három fiatalember minimális tőkével tavaly létrehozott tanácsadó cége "referencia nélkül nagy cégekkel nagy összegű szerződéseket tudott kötni".

Keller László (MSZP), közpénzügyi államtitkár elképesztő csúsztatásnak, tájékozatlanságnak nevezte, hogy a kormány valamilyen gesztust gyakorolna az adókedvezmény megadásával. "Az adókedvezmény kérdéséről az Orbán-kormány idején döntött az Országgyűlés, azért, hogy segítsenek azon befektetőknek, akik nagy összegű beruházást hajtanak végre Magyarországon" - szögezte le Keller László. Kiemelte: a Matáv nem állami tulajdonú cég, ezért egy magántársasággal kötött szerződése nem közérdekű adat.

Keller László szerint egy ilyen fajta vizsgálódás az '50-es évekbe viszi vissza az országot, "de ha vizsgálódni akarnak, tegyék meg". Lengyel Zoltán erre úgy reagált: nem lehet elmenni amellett, hogy Magyarország piacvezető cége a miniszterelnök fia cégével köt szerződést.