Újabb honvédségi objektum építését kifogásolják a zöldek

Magyar Rádió
2004.06.23. 11:18
A Zemplén hegységben található Kányatetőn épült 60 méteres katonai átjátszótorony a Zöld Demokraták Pártja szerint jogtalanul épült meg. Erdei Csaba, a szervezet választmányi elnöke a Magyar Rádiónak elmondta, hogy a tulajdonosok megkérdezése nélkül született meg az építési engedély, és készült el a torony. A HM megbízott egy céget a kivitelezéssel, és ez a cég szerezte be az engedélyt, de csak az erdőbirtokossági társulással tárgyalt, mert ez a terület több mint 150 tulajdonos kezelésében, illetve tulajdonában van.

Márpedig a társulás tulajdonosként nem járhat el, vagyis nem adhatta volna a beleegyezését az építkezéshez - állítja Erdei Csaba, épp az említett 150 tulajdonos felkérése alapján. Bocskai István, a honvédelmi tárca kommunikációs igazgatóhelyettese közölte: ők annyit tudnak az ügyről, hogy minden engedély érvényes.

Erdei Csaba nem is a szaktárcát, sokkal inkább a valódi tulajdonosokat megkerülő kivitelezőt, és az Erdőbirtokosi Társulást hibáztatja. Az engedélyt kiadó Gönci Önkormányzat és a Honvédelmi Minisztérium a zöld szervezet szerint is jóhiszeműen járt el, ettől azonban a tulajdonosok még anyagi kárról beszélnek, és kártérítési pert fontolgatnak.