Ida
5 °C
7 °C

Az OVB elfogadta a lemondott EP-képviselők helyének betöltését

MTI
2004.06.24. 18:32
Tudomásul vette Kovács László és Horn Gyula MSZP-s, valamint Dávid Ibolya MDF-es politikusok európai parlamenti mandátumról való lemondását, és elfogadta a helyükre állított képviselők jelölését csütörtöki ülésén hozott határozatában az Országos Választási Bizottság (OVB).

Ezzel megszűnt az érintetteknek az európai parlamenti képviselők jogállásáról szóló törvény alapján fennálló összeférhetetlensége. A napokban elfogadott jogszabály értelmében ugyanis az EP képviselői nem lehetnek tagjai a magyar parlamentnek. A megüresedett EP-mandátumokra az MSZP Dobolyi Alexandrát és Hegyi Gyulát, az MDF pedig Olajos Pétert jelölte, az OVB a jelöléseket elfogadta. A megbízóleveleket a testület elnöke, Ficzere Lajos adja majd át ünnepélyes keretek között, a házelnök jelenlétében, a Parlament Delegációs termében július 2-án délelőtt. A testület a mandátumokról való lemondást, illetve a helyükre való jelölést egy héttel korábban már tudomásul vette, de a fent említett jogszabály megszületéséig nem hozott alaki határozatot.

Az OVB az ülésen elfogadott és a Magyarok Világszövetsége (MVSZ) képviselőjének helyben átadott levélben válaszolt a szervezetnek arra a kérdésére, hogy meddig adhatják le az Országos Választási Irodához (OVI) a határon túli magyarok kettős állampolgárságáért indított népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtési íveit. Az OVB válaszlevelében foglaltakról az MVSZ képviselője az ülést követően számolt be az MTI-nek. Eszerint az OVB elnöke azt írta: mivel az OVI vezetője március 2-án látta el hitelesítési záradékkal az aláírásgyűjtő ív mintapéldányát, és az aláírások a jogszabályok értelmében ezt követően négy hónapig gyűjthetők, így július 2-án, pénteken 16 óráig adhatók le az összegyűjtött ívek. Balogh Barna, az MVSZ aláírásgyűjtési kampányának vezetője az elmondta: csütörtökig 184.250 aláírást gyűjtöttek össze az MVSZ székházában.