Olivér
5 °C
8 °C

Per indulhat a romákat diszkrimináló debreceni panzió ellen

MTI
2004.07.02. 16:20
Pert fontolgat a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) a roma vendégek elszállásolását megtagadó debreceni panzió tulajdonosa ellen, miután elégedetlen a fogyasztóvédelmi felügyelőség által alkalmazott szankciókkal - mondta a szervezet igazgatója.

A NEKI igazgatója tudatta: "összesen százötvenezer forintjába került a Debreceni Centrum Panzió tulajdonosának, hogy két alkalommal is indokolatlanul megtagadta, hogy roma vendégeknek szállást adjon". Ez év áprilisában a panzió tulajdonosa előbb az Esélyegyenlőségi Kormányhivatal roma munkatársait, majd a NEKI által kiküldött roma tesztelőket utasította el azzal, hogy számukra nem tud, illetve nem kívánt szállást adni.

Furmann Imre elmondta, hogy a Hajdú-Bihar Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség a maximálisan kiróható tízmillió forint helyett csak százezer, míg Debrecen Megyei Város jegyzője a szabálysértési eljárás során a maximálisan megállapítható ötvenezer forint bírságot szabta ki a panzió tulajdonosával szemben.

"Véleményünk az, hogy a fogyasztóvédelmi felügyelőség munkatársainak gondolkodásában, illetve értékrendjében még nem tudatosult megfelelően az emberi jogok és az emberi méltóság védelme, és értéke. A fenti ügyben kiszabott százezer forintos bírság inkább bátorítólag hathat a hátrányos megkülönböztetés elkövetőire, vagy leendő elkövetőire, mintsem bármilyen visszatartó erővel bírna" - írta az igazgató.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?