Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Visszahívhatják a magyar katonákat a Sínai-félszigetről

MTI
2004.07.06. 10:45
Magyarország újragondolja ENSZ-szerepvállalásait, s vizsgálja annak lehetőségét, hogy visszavonja a magyar katonákat a Sínai-félszigetről - jelentette be Juhász Ferenc honvédelmi miniszter kedden Budapesten. Néhány ENSZ misszióban "létszámot csökkenthetünk, újragondolhatjuk szerepünket" - közölte a tárca vezetője újságíróknak nyilatkozva. Juhász Ferenc emlékeztetett a kormány nemrégiben meghozott döntésére, amelyben ezer főben maximálja a külföldi misszióban részt vevő katonák létszámát. Így, ha újabb vállalásokat kíván tenni Magyarország, akkor "bizonyos helyekről vissza kell jönnünk" - mutatott rá. Jelenleg 1050 magyar katona dolgozik külföldön, a miniszter hangsúlyozta, hogy a szerepvállalások újragondolásakor figyelembe veszik a diplomáciai érdekeket is, és egyeztetnek az ENSZ-szel.

Juhász Ferenc elmondta: hogy a Sínai-félszigeten és Cipruson is mintegy 10 éve van jelen békefenntartókkal a Magyar Honvédség. Megítélése szerint nem tarthat meghatározhatatlan ideig egy katonai misszió, "nem lehet odaköltözni egy életre." Elmondta azt is, hogy a ciprusi magyar részvételt ugyancsak vizsgálják. "Vizsgáljuk annak lehetőségét, hogy a Sínai-félszigetről hogyan, mikor és milyen ütemezéssel jöhetünk ki" - fogalmazott a miniszter, majd hozzátette: "nem jó az, hogyha ott maradunk nagyon sokáig". A miniszter nem tartja kizártnak, hogy a Sínai-félszigeten valamelyik rendészeti szerv veszi át a katonák feladatát.

Magyarország 1995 óta vesz részt katonákkal, rendőrökkel és határőrökkel vesz a Sínai-félszigeten a multinacionális erők és megfigyelők békefenntartó munkájában. A katonai-rendészeti feladatokat ellátó magyar kontingens állandó létszáma 41 fő, ebből 25 katona.