Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Jogellenesen mondtak fel a KSH volt elnökének

Index, MTI
2004.07.07. 15:21
A Fővárosi Munkaügyi Bíróság, elsőfokú, nem jogerős közbenső ítéletében kimondta, hogy jogellenes módon mentették fel tisztségéből a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) volt elnökét, Mellár Tamást - közölte szerdán a felperes ügyvédje. A bíróság kedden megállapította, hogy "a miniszterelnöknek a KSH elnökét felmentő határozata, amelyet a Miniszterelnöki Hivatalon keresztül közölt, jogellenes volt" - mondta Trinn Gábor. Mint hozzátette, a felperes nem kérte visszahelyezését. A bíróság a keresetben szereplő anyagi kártérítési igényről adatok hiányában nem tudott dönteni, ezért nem született teljes körű ítélet.

Az ítélet ellen a felperes és az alperes Miniszterelnöki Hivatal, valamint a KSH 15 napon belül fellebbezhet a Fővárosi Bíróságon. A felperes nem kíván élni ezzel a lehetőséggel. Gál J. Zoltán kormányszóvivő tavaly novemberben közölte az MTI-vel, hogy Mellár Tamás helyét a KSH élén Pukli Péter veszi át. "Szakmai döntés született, Magyarország EU-csatlakozása, az Eurostatba történő belépés a KSH megerősítését is szükségessé teszi" - indokolta akkor a lépést Gál J. Zoltán.

A kormány nem foglalkozott azzal, hogy a Fővárosi Bíróság első fokon jogtalannak mondta Mellár Tamás, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) volt vezetőjének korábbi menesztését. A kormányszóvivő, a kabinet szerdai ülését követő sajtótájékoztatón egy kérdésre válaszolva jelezte, hogy a bíróság a KSH volt elnökének három kifogásából kettőben a Miniszterelnöki Hivatalnak adott igazat. Leszögezte: várják a másodfokú döntést.