Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Izraeli nagykövet: antiszemitizmus nincs, antiszemiták vannak

MTI
2004.07.09. 13:54
Magyarországon nincs intézményes antiszemitizmus, antiszemiták azonban vannak - mondta Izrael budapesti nagykövete pénteken Budapesten az MTI-nek. "Tapasztalataim szerint az elmúlt két évben csökkentek az antiszemita megnyilvánulások Magyarországon" - jelentette ki Judith Varnai Shorer, aki négy és fél évnyi nagyköveti tevékenység után hamarosan elutazik Budapestről.

Az izraeli nagykövet szerint nagyköveti időszaka első felében, 2000 eleje és 2002 között többször elfordultak nyilvánvaló antiszemita megnyilvánulások, például a futballpályákon, és emiatt sok magyarországi zsidó fordult a nagykövetséghez, személyesen vagy levélben. "Sajnálattal tapasztaltam, hogy akkor egyetlen elhatárolódó nyilatkozatot sem hallottam a kormánytól" - mondta a távozó nagykövet az MTI-nek.

A misszióvezető úgy vélte, Nyugat-Európában erősebb az antiszemitizmus, "Magyarországon másképpen működik és más okokból". Kitért arra, hogy csalódott volt, amikor az Alkotmánybíróság idén májusban alkotmánysértőnek ítélte a büntető törvénykönyvnek a gyűlöletbeszédre vonatkozó módosítását. "A demokrácia akkor igazi, ha tudja magát korlátozni" - fűzte hozzá Judith Varnai Shorer. BGU < bel@mti.hu >