Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megsemmisítették a bükkösdi népszavazás eredményét

2004.07.16. 17:27
Nem jogerősen megsemmisítette a Baranya megyei területi választási bizottság a hétvégi bükkösdi népszavazás eredményeit, értesült a HavariaPress. Mint ismert, a településen annak eldöntésére írtak ki választást a múlt vasárnapra, hogy az ott élők szavazhassanak arról, hogy építhessen-e új cementművet a Strabag a falu határában. A szavazáson a falu lakosságának 70 százaléka vett részt, és 59 százalékuk szavazott a 27 milliós beruházás ellen. Egy helyi civil szervezet, amely a beruházást pártolná, megtámadta az eredményeket.

A szervezet azért kérte a népszavazás eredményeinek megsemmisítését, és új népszavazás kiírását, mert - álláspontjuk szerint - súlyos, a választási eljárást érintő törvénysértést észleltek. Mint kiderült, a faluban 41 szavazóhoz kértek mozgóurnát, de utóbb bebizonyosodott, hogy közülük nyolc ember valójában nem kérte az urnát, így helyettük feltehetőleg valaki más intézkedett, jogtalanul. A cementművet pártoló szervezet szerint ezzel jelentősen csorbult a választásokon való részvétel elve, s ezzel a területi választási bizottság is egyetértett, ezért megsemmisítette a választási eredményt. A döntés még nem jogerős, mivel 3 napon belül kifogást lehet benyújtani vele szemben. Amennyiben azonban jogerőre emelkedik, a településen augusztus 11-ig új választást kell kiírni ugyanebben a kérdésben.