Colin Powell és Javier Solana Budapesten tart előadást

MTI
2004.07.27. 06:08
Colin Powell amerikai külügyminiszter és Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője is felszólal ma a Külügyminisztériumban a külképviselet-vezetők hagyományos éves értekezletén, s megbeszélést folytat Budapesten magyar politikusokkal.

Az amerikai külügyminiszter kerekasztal-megbeszélésen vesz részt a parlamenti pártok képviselőivel, Szili Katalin az Országgyűlés elnöke kitüntetést nyújt át Colin Powellnek, majd közösen megtekintik a Szent Koronát. Az amerikai politikus előadást tart a 112 külképviseleti vezető - nagykövet és főkonzul - előtt, majd megbeszélést folytat és sajtótájékoztatót tart Kovács László külügyminiszterrel, s végezetül magyar egyetemistákkal találkozik.

Javier Solana, az Európai Unió Tanácsának főtitkára, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője ma délután szólal fel a külképviselet-vezetők konferenciáján, majd megbeszélést folytat Kovács László külügyminiszterrel, s ezt követően közös nemzetközi sajtótájékoztatót tartanak.

A nagyköveti konferenciának az elmúlt években többször is volt magas rangú külföldi vendége: 2000-ben Robin Cook brit külügyminiszter, 2001-ben Hubert Védrine francia külügyminiszter, tavaly Joschka Fischer, a német diplomácia vezetője és Günter Verheugen, az Európai Bizottság bővítési biztosa tartott előadást magyar diplomatáknak.