Aliz
6 °C
14 °C

Közösen őriznék a magyar és a román légteret

MTI
2004.07.28. 14:06
A magyar és a román légtér őrzését össze kell kapcsolni, s a két ország közösen fog felelni a NATO keleti légterének védelméért - jelentette ki Mihail Popescu román vezérkari főnök szerdán Veszprémben. Március vége óta már folyamatos az együttműködés a légtérvédelemben, mert Románia ezt magára vállalta még mielőtt NATO-taggá vált, de a magyar légierő segítsége nélkül ez nem sikerülhetett volna - mondta sajtótájékoztatón a román fegyveres erők vezérkari főnöke, miután tárgyalt Sági János vezérőrnaggyal, a magyar légierő parancsnokával.

Mihail Popescu elismeréssel szólt a magyar légierő vezetési rendszeréről, megjegyezve: "a NATO-országok közül sem soknak van ilyen korszerű vezetési pontja". A román hadseregnél a közeljövőben nem tervezik nyugati vadászgépek beszerzését, hanem a meglévő MiG-21-es gépeket újítják fel. Korszerűsítésükre már több mint 300 millió dollárt költöttek - különösen az operációs rendszerüket fejlesztették -, s így a gépek 2012-ig hadrendben maradhatnak - mondta.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?