Kovács László elnézést kért az ügyészségtől

MTI
2004.07.30. 17:59
A MSZP elnöke elnézést kér az ügyészségtől, miután a Fővárosi Ítélőtábla májusi ítéletében erre kötelezte. Erről az MSZP országos központja pénteken tájékoztatta az MTI-t. "Kovács László az ügyészségtől elnézést kér" - szerepel a kormánypárt sajtóközleményében. A pártelnök pénteken az MTI érdeklődésére elmondta: a kommünikéhez nem kíván semmit hozzáfűzni.

A Fővárosi Ítélőtábla még május 27-én hirdette ki másodfokú jogerős ítéletét, amely szerint az MSZP elnöke egy tavaly szeptemberi fórumon megsértette a Legfőbb Ügyészség jó hírnévhez fűződő személyiségi jogát. A pártelnök-külügyminiszter 2003. szeptember 13-án Balmazújvárosban az MSZP lakossági fórumán azt mondta, "az ügyészség nem bűnüldözést folytat, hanem bűnpártolásnak látszó módon foglal állást különböző ügyekben".

Az ítélőtábla döntése alapján Kovács László "azt a hamis látszatot keltette, hogy az ügyészség több ügyben nyomozást megszüntető határozatának meghozatalával bűnpártolást követett volna el". A háromfős bírói tanács elnöke, Kizmanné dr. Oszkó Marianne május 27-én az ítélet indoklásában elmondta: a bíróság nem akarja elvitatni, hogy a véleménynyilvánítás szabadsága szinte korlátlan, de nem sértheti mások személyiségi jogait.