Megkérdőjelezi az MDF-es tisztújítást a Lakitelek munkacsoport

MTI
2004.08.06. 19:59
A Lakitelek munkacsoport szerint az MDF alapszabályába ütközik az eddig lebonyolított tisztújítás a pártban, ezért annak megsemmisítését kéri az országos választmánytól. "Ragaszkodunk ahhoz, hogy az elnök javaslata alapján az országos választmány nyilvánítsa semmisnek az eddig lebonyolított tisztújításokat, és az alapszabály szerint járjon el - áll az MTI-hez pénteken eljutatott nyilatkozatban, miután a munkacsoport Csurgón zárt ajtók mögött tanácskozott.

A csoport szerint az MDF-en belül elrendelt tisztújítás az alapszabály 12. paragrafus (3.)bekezdésébe ütközik, mivel a megválasztottak mandátuma - a küldötteket is beleértve - két évre szól, és azt lerövidíteni csak a szabályosan megválasztott küldöttekből álló országos gyűlés jogosult.

A nyilatkozattevők azt "kívánják és remélik, hogy az elnök kezdeményezése alapján hozandó országos választmányi döntés kizárja annak lehetőségét, hogy bírósági úton kényszerítsük ki az MDF alapszabály szerinti működését" - fogalmaz nyilatkozatában a munkacsoport.

A Lakitelek Munkacsoport további tájékoztatása szerint augusztus 13-14-én országos találkozót tart Dabason, ahol főképpen a Lakitelek Munkacsoport programjavaslataival, a tisztújítás- , valamint az MDF belső és külső helyzetének kérdéskörével foglalkoznak majd a meghívott előadók.

A Lakitelek munkacsoport az MDF parlamenti frakciójának összehívását kezdeményezte szerdára, Herényi Károly frakcióvezető egyetértésével, hogy állást foglaljon a tisztújítással kapcsolatos vitatott kérdésekben - mondta Font Sándor az MTI-nek hétfőn.