Tapolca elválna Miskolctól

Népszabadság
2004.08.14. 09:02
Összegyűltek a szükséges aláírások ahhoz, hogy helyi népszavazást írjanak ki Miskolctapolca önálló községgé válásáról - írja a Népszabadság. A településrész leválását egy értelmiségiekből, vállalkozókból álló csoport színre lépése indította el.

Érveik szerint a város nem fordított kellő figyelmet a Miskolc egyik legfontosabb idegenforgalmi vonzerejét jelentő Miskolctapolcára. A híres üdülőközpont a leválást pártolók szerint sokat adott a városnak, de keveset kapott vissza tőle. Mint mondják: a barlangfürdő valóban látványos fejlesztésén kívül szinte semmivel nem növelték Miskolctapolca idegenforgalmi vonzerejét. Elhanyagoltak az útjai, a boltja, az iskolája, a strandja, és ez a lepusztultság elriasztja a vendégeket - érvelnek. Adataik szerint tavaly Miskolctapolcáról több mint hatszázmillió forint folyt be a városi kasszába, ugyanakkor Miskolc ennek csak a felét költötte az üdülőközpontra.

A leválást sürgetők szerint az önálló Tapolcafürdő évente legalább háromszázmillió forint plusszal gazdálkodhatna. Ha a várhatóan októberben megtartandó népszavazáson az igenek győznek, akkor 2006-ban jöhet létre az önálló Tapolcafürdő.