Megalakulhat a Medgyessy fiának üzleti ügyét vizsgáló bizottság

MTI
2004.09.01. 17:03
Az Országgyűlés ügyrendi bizottsága szerdai ülésén egyhangúan elvetette azt az szocialista módosító javaslatot, amely harminc napban határozta volna meg annak a vizsgálóbizottságnak a tevékenységét, amely a Matávnak juttatott fejlesztési adókedvezmény és Medgyessy Péter fia cégének az rt.-től kapott százmilliós nagyságrendű megbízása közötti összefüggést kutatja. A fideszes Szijjártó Péter a vizsgálóbizottság létrehozását kezdeményező képviselők nevében kijelentette a 30 nap méltánytalanul kevés és gyanúsan rövid idő, ezalatt érdemi munka nem végezhető el.

A szocialista párti Avarkeszi Dezső is úgy nyilatkozott, hogy nem szavazza meg a módosító indítványt, mert méltatlannak tartja az ilyen rövid határidőt. A vizsgálóbizottság működését szabályozó országgyűlési határozati javaslathoz benyújtott másik - és elfogadott - MSZP-s módosító indítvány szerint a vizsgálat tárgyát meghatározó 8. pont megváltozna: a "kizárható-e teljes egészében, hogy összefüggés van (...)" megfogalmazás helyett a "megállapítható-e összefüggés a kormány által a Magyar Távközlési Részvénytársaságnak nyújtott fejlesztési adókedvezmény és Medgyessy Péter kormányfő fia cégének - a Magyar Távközlési Részvénytársaságtól kapott - százmilliós nagyságrendű megbízása között".

A vizsgálóbizottság azzal a százmillió forint értékű szerződéssel foglalkozna, amelyet a Matáv Rt. európai uniós lobbitevékenységre kötött a TGG and Partners nevű céggel, amelynek egyik tulajdonosa Medgyessy Péter fia.