Kezdődik a hűtlen kezeléssel vádolt úttörővezető büntetőpere

MTI
2004.09.05. 10:43
A csillebérci vadászház értékesítése kapcsán 82 millió forintos kárt okozó hűtlen kezeléssel vádolt Rácz Péter, úttörő szövetségi elnök büntetőpere kedden kezdődik a Budai Központi Kerületi Bíróságon.

Rogán Antal fideszes országgyűlési képviselő, 2002. februárjában a Fidelitas alelnökeként feljelentést tett a csillebérci vadászház ügyében, feljelentése szerint a Rácz Péter által megtévesztett Magyar Úttörők Szövetsége vezetése 1999 márciusában jóval áron alul, 94 millió forint helyett 15 millió forintért adta el az épületet a Bau-bérc Kft-nek.

A kedden kezdődő büntetőperben Rácz Péter vádlott-társa egy ingatlan szakértő, akit az ügyészség bűnsegédként elkövetett hűtlen kezeléssel vádol. Az Orbán-kormány idején, 2000-ben polgári pert indított a magyar állam nevében a Kincstári Vagyoni Igazgatóság és a sportminisztérium a Magyar Úttörők Szövetsége ellen annak a csillebérci úttörőtábornak a tulajdonjogáért, amelyhez korábban a büntetőügyben szereplő vadászház is tartozott.

A polgári pert az állam a 2002-es kormányváltás után is folytatta, és a Fővárosi Bíróság elsőfokú ítéletében nem létezőnek nyilvánította a tábor elajándékozásáról szóló 1989-es szerződést. A döntést megfellebbezték, így a tábor tulajdonjogáért folyó polgári per a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik majd.