Árpád
-2 °C
4 °C

Alkotmányellenes részek a kistérségi törvényben

MTI
2004.09.07. 15:35
Alkotmányellenes rendelkezéseket is tartalmaz az önkormányzatok többcélú kistérségi társulásáról szóló törvény - tájékoztatott az Alkotmánybíróság határozatáról kedden közleményben. Az Országgyűlés május 10-én fogadta el a jogszabályt, amelyet a köztársasági elnök előzetes normakontroll céljából megküldött az Alkotmánybírósághoz. A testület határozata szerint a szabad társuláshoz való jog önkormányzati alapjog, amelyre vonatkozóan a megállapodást a képviselő-testületek át nem ruházható hatáskörben kötik meg.

A társulási megállapodás megkötése, módosítása mint alapjog szabályozása kizárólagosan a törvényhozás hatáskörébe tartozik, ezért alkotmányellenes - a szabályozás szintje miatt - a törvényhozás tárgykörébe tartozó kérdések szabályozását kormányrendeletbe utalni. Az AB ezért megállapította a támadott rendelkezések alkotmányellenességét.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?