Továbbra sem lesz korlátlan a hospice szolgáltatás

2004.09.10. 08:26
"Hamis illúziókat kelthet a végstádiumú betegekben és hozzátartozókban az a sajtóban a napokban világot látott hír, mely szerint az eddigi gyakorlat megváltozásával a továbbiakban a nap 24 órájában és korlátlanul rendelkezésre áll az - elsősorban rákbeteg - rászorulók számára a hospice ellátás" - közölte a Magyar Hospice-Palliatív Egyesület vezetősége.

Évente több mint 34.000 ember hal meg rákban Magyarországon és az 1991 óta létező hospice szolgálatok eddig évente 2000 beteget tudtak ellátni és jelenleg is egyelőre az országnak csupán néhány pontján elérhetőek.

"Noha ez év őszétől az új finanszírozási program életbe lép, a híradásokban keltett képpel ellentétben a jövőben sem várható az ellátottak számában nagy áttörés, hiszen az infrastrukturális feltételek továbbra sem adottak. Az otthonukban ápolt betegek 24 órás felügyelete nem feladata ezeknek a szolgáltatóknak, feladatuk a betegek szakellátása - mégpedig interdiszciplináris csoport bevonásával -, ami az eddigi gyakorlatnak megfelelően napi maximum néhány órában valósul meg. Ugyanakkor törekszünk ma is és a jövőben is törekedni fogunk arra, hogy az ellátó személyzet elérhető legyen sürgős esetekben a nap 24 órájában." - áll a a 28 hospice betegellátó szervezetet tömörítő egyesület csütörtökön kiadott közleményében.