Natália
1 °C
7 °C

Mozgássérült nem lehet tanító

Népszabadság
2004.09.10. 09:51
Az oktatási biztos vizsgálja a tanító- és óvóképzők alkalmassági vizsgáit. A felsőoktatási intézmények alkalmassági feltételei a tavalyi felvételi időszakban még a cukorbeteg, ekcémás, epilepsziás és asztmás jelentkezőket is kizárták a felvételből, és továbbra sem jelentkezhet tanítónak vagy óvónak mozgássérült, szívbeteg, halláskárosult.

A képzőintézmények vezetői szerint az egészségügyi követelményekre azért van szükség, "hogy a gyerekeket az oktatás során ne veszélyeztessék", idézi a Népszabadság Kálmánné Bors Irént, az ELTE Tanító- és Óvóképző Főiskolai Karának főigazgató-helyettesét. Horváth Béla, A Tanító- és Óvóképző Főiskolák Főigazgatói Kollégiumának elnöke szerint "az lenne inkorrekt a kisdiákokkal szemben, ha nem támasztanának ilyen feltételeket". Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa szerint azonban a szabályozás számos kérdést vet fel. "Ha már tanítókorában derül ki valakiről a betegsége, vagy torténik vele baleset, akkor elbocsájtják?", kérdezte az oktatási biztos, aki a vonatkozó törvényi szabályozás hibája miatt tavaly még nem indíthatott vizsgálatot az ügyben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?