Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az állam is lehet pótmagánvádló

MTI
2004.09.13. 14:54
Az állami vagyon sérelmére elkövetett cselekmények esetén is van helye pótmagánvádnak a Legfelsőbb Bíróság hétfőn kihirdetett jogegységi döntése értelmében - mondta el az indítványozó, Kónya István, az LB büntető kollégiumának vezetője. A tavaly hatályba lépett új büntetőeljárási törvény hívta életre a pótmagánvádló intézményét. Pótmagánvádlóként a sértett léphet fel, többek között akkor, ha a feljelentés elutasítása vagy a nyomozás megszüntetése miatti panaszát elutasították.

A pótmagánvád célja, hogy a sértett - az ide vonatkozó törvényi feltételek megléte esetén - bíróság elé vihesse azokat a büntető ügyeket, amelyek folytatását a nyomozó, illetve a vádhatóság indokolatlannak tartotta. Tavaly az ügyészségi megszüntető döntések után számos, a Fidesz-kormány időszakához köthető ügyben kezdeményezett közvetve vagy közvetlenül pótmagánvádas eljárásokat a Keller László vezette közpénzügyi államtitkárság. Ilyenek voltak például a Millenáris Kht.-vel, az Országimázs Központtal, a Happy End Kft.-vel, a stadionbeléptető rendszerrel kapcsolatos esetek, a Magyar Televízió egyes szerződéskötései, illetve a Magyar Fejlesztési Bank bizonyos ügyletei.

A hétfőn kihirdetett jogegységi döntés szerint van helye pótmagánvádnak az állami vagyon sérelmére elkövetett bűncselekmények esetén, és az államot, mint sértettet pótmagánvádlóként annak a szervnek a képviseletre jogosult tagja képviselheti, amelynek érdekkörét a cselekmény sértette. Kónya István megjegyezte: a pótmagánvádlóként fellépő sértett lehet állami vállalat, gazdálkodó szervezet csakúgy, mint valamely költségvetési szerv.