Elkerülhetetlen az egészségügyiek sztrájkja

Népszabadság
2004.10.05. 08:49
Csütörtök reggel nyolctól délután négyig a fővárosi Heim Pál Gyermekkórházban sem fogadnak betegeket, kizárólag sürgős eseteket látnak el. Hétfőn az intézet is csatlakozott a szegedi sztrájkkezdeményezéshez: több mint száz dolgozója aláírta már, hogy részt vesz az EDDSZ által 2004. október 7-vel kezdődő országos munkabeszüntetésben.

- A sztrájk ideje alatt az osztályokon fekvő beteg gyermekek ápolása, valamint a sürgős, halasztást nem tűrő esetek ellátása zavartalanul megtörténik - részletezte dr. Máté Mária aneszteziológus főorvos, aki most először jutott el odáig, hogy a tiltakozás ilyen drasztikus formáját válassza. - Nincs tényleges reform, a struktúraváltást a politikusok úgy képzelik, hogy az intézmények majd maguktól mennek csődbe, s így kialakul a szükséges létszám - mondja a főorvos, aki szerint elsősorban nem az orvosoknak, hanem inkább a betegeknek kellene az utcára vonulniuk és tiltakozniuk az orvosok jelentős része számára is elfogadhatatlan hálapénz, illetve a már-már minősíthetetlen körülmények miatt. Ugyanezt szorgalmazná a pécsiek szervezője, dr. Kassai Miklós, az egyetem sebészeti klinikájának főorvosa is.

Az EDDSZ szegedi vezetője, Ágoston Zsuzsanna szerint a csütörtöki munkabeszüntetés elkerülhetetlen. - Csak a következő napokra meghirdetett sztrájkot befolyásolhatja, ha a kormány és valamennyi parlamenti párt képviselőiből összeáll egy tárgyalódelegáció, és sikerül elkezdeni az együttműködést - mondta a helyi vezető.

Hétfőig Makó, Szentes, Zirc, Vác, Cegléd és Dunaújváros kórházai, valamint néhány fővárosi intézmény jelezte, hogy csatlakoznak a kezdeményezéshez. Többen nyilatkoztak úgy is: a miniszterváltás miatt várnak, bizalmat szavaznak az új vezetőnek.