Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

A sorkatonák drogoztak a legtöbbet

MTI
2004.10.05. 13:46
Várhatóan csökkenni fog a drogfogyasztás a Magyar Honvédségnél az önkéntes-hivatásos haderőre történő áttéréssel, ugyanis a statisztikák szerint elsősorban a sorkatonák fogyasztanak drogokat a hadseregben, mondta Szenes Zoltán altábornagy, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke kedden Budapesten a hadsereg drogellenes konferenciáján.

Szenes ismertetése szerint 2003-ban 64 kábítószerrel való visszaélési eset történt, összesen 151 személy volt ezekben érintett, közülük 129 sorkatona. Idén októberig 94 katonánál fedezték fel, hogy drogot használt, közülük 87 sorkatona volt. A katonák általában diszkódrogokat használnak a hétvégi eltávozás idején.

A katonákat gyanú alapján, illetve havonta egy alkalommal szúrópróbaszerűen ellenőrzik. Az alkalmassági vizsgálat során is végeznek drogszűrést. Szenes Zoltán elmondta, a külföldi missziókban eddig nem tapasztalták, hogy drogokat fogyasztanának a magyar katonák..

Azon kérdésre, hogy távoznia kell-e a hadseregből annak a szerződéses vagy hivatásos katonának, akiről bebizonyosodik, hogy drogot fogyasztott, Szenes Zoltán úgy válaszolt: "igyekszünk úgy intézni".