Figyelmeztető sztrájkot tartottak több kórházban

MTI
2004.10.07. 19:29
Figyelmeztető sztrájk volt az ország több egészségügyi intézményében csütörtökön annak érdekében, hogy az ágazatban színvonalas körülmények között elegendő létszámú szakembergárda végezhesse a gyógyítási feladatokat.

A munkabeszüntetés ideje alatt nem volt zavar a betegellátásban. Az Egészségügyben és Szociális Ágazatban DolgozókDemokratikus Szakszervezete (EDDSZ) sztrájkbizottságának felhívására reggel 8-tól délután 4-ig tartó munkabeszüntetésben többek között részt vett a Szegedi Új Klinika, a kisteleki rendelőintézet, a veszprémi kórház, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház Miskolcon, valamint a dunaújvárosi és a székesfehérvári kórház.

Az egészségügyi tárca vezetője, Rácz Jenő a Nap-keltében elmondta azt is: véleménye szerint nem irreálisak az EDDSZ követelései, ugyanakkor nem a sztrájk alkalmas érdekeik érvényesítésére.

A Magyar Kórházszövetség elnöke szerint a sztrájk nem tekinthető reprezentatívnak, mivel abban a magyarországi kórházak két-három százaléka vett rész, ők sem teljes dolgozói létszámmal.

A kórházszövetség álláspontja az, hogy az egészségügy problémáinak megoldásához tényeket és érveket felsorakoztató szakértői anyagok elkészítésével, széles körű, konszenzust kereső tárgyalásokon, vitákon keresztül vezet az út.