Fidesz: az adótörvény igazságtalan és célt tévesztett

MTI
2004.10.10. 16:37
A Fidesz szerint a 2005. évi adótörvény-tervezet igazságtalan és célt tévesztett, mert százmilliárd forinttal növeli meg a vállalkozások adóterheit - mondta Varga Mihály volt pénzügyminiszter, frakcióvezető-helyettes vasárnapi sajtótájékoztatóján Budapesten.

"Az adótörvény igazságtalan és célt tévesztett, mert megdrágítja a vállalkozások működését, csökkenti az ország versenyképességét" - jelentette ki az ellenzéki politikus.

Emlékeztetett arra, hogy Gyurcsány Ferenc kormányprogramjában azt ígérte, könnyítenek a vállalkozók terhein, ezzel szemben "a Gyurcsány-kormány az egyik kezével ad, a másikkal elvesz, szomorú, hogy kevesebbet ad, mint amennyit elvesz".

Varga Mihály elmondta: a Fidesz az adótörvényekhez a vállalkozásokat érintő módosító javaslatot nyújt be. Indítványozzák többek között, hogy 16 százalékról 8 százalékra csökkenjen a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások adója, töröljék el a vállalkozói járulékot, a telefonadót, a bérletadót és a jegyadót, felére csökkenjen a cégbejegyzések illetéke, töröljék az innovációs járulékot, amely nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket, és rendezzék az iparűzési adó problémáját.