Kiadták Szálasi beszédeit

MTI
2004.10.14. 21:11
Szálasi Ferenc tanulmányait és beszédeit tartalmazó könyvet jelentetett meg a budapesti Gede testvérek kiadó. A könyvet kinyomtató debreceni Alföldi Nyomda az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében rámutat: a könyv tartalmának megítélése szakmai feladat, cenzúrázást a nyomda nem vállalhat, ugyanakkor minden szélsőséges eszmeiségtől, a hungarizmustól is elhatárolódik. A Hajdú-Bihari Napló beszámolója szerint a könyv címlapján a nagy Magyarország térképére borított nyilas jelkép, fölötte Szálasi portréja látható.

A lap érdeklődésére a könyvet megjelentető Gede testvérek kiadó egyik tulajdonosa határozottan állította: semmilyen jogszabályba nem ütközik a könyv terjesztése. "Ez egyébként a második, változatlan kiadás, most kemény kötésben kerül piacra" - mondta. Tóth Mihály ügyészi gyakorlattal rendelkező büntetőjogász az MTI megkeresésére elmondta: az ügyészségnek, hogyha tudomást szerez az ügyről, "hivatalból is indítania kell eljárást". Adolf Hitler Mein Kampf című könyvének kinyomtatása esetében is "hivatalból kezdtek olyan eljárást, amely ennek terjesztését megtiltotta" - tette hozzá.

Az antiszemita könyveket megjelentető Gede testvérek ellen közösség elleni izgatás miatt két hete kezdődött büntetőper a Fővárosi Bíróságon. A két éve benyújtott vádirat azt rója Gede Tibor és Sándor terhére, hogy évekkel ezelőtt a II. világháború előtti antiszemita irodalomból jelentettek meg újra műveket. A vádirat szerint a kifogásolt könyvek "a zsidóság elleni gyűlöletre uszítanak", továbbá az egyik a faji eredetre, nemzeti és etnikai hovatartozásra vonatkozó adatokat hoz jogellenesen nyilvánosságra.