Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Hiller átadta Táncsics Mihály-életműdíjakat

MTI
2004.10.17. 20:16
Új kapcsolatra tett ígéretet a magyar politika, a progresszió, a baloldal és az értelmiség, a művészek között Hiller István, a nemzeti kulturális örökség minisztere, az MSZP szombaton megválasztott új elnöke vasárnap este, a Táncsics Mihály Alapítvány életműdíjának átadóünnepségén, a Magyar Nemzeti Galéria Kupolatermében. A politikus kifejtette, hogy véleményeket és kritikákat vár az érintett körtől annak érdekében, hogy a baloldal és az értelmiség között újra érdemi kapcsolat legyen.

Az alapítvány idén először átadott életműdíját Vígh Tamás szobrászművész és Schéder Mihály festőművész kapta. A díjazottak egy-egy plakettet, Sz. Egyed Emma szobrász művét kapták és egymillió forintos pénzjutalomban részesültek. Hiller István hangsúlyozta, hogy hisz abban, amit Kölcsey Ferenc mondott: a haza és a haladás összekapcsolhatóak, és hisz abban is, hogy meg kell teremteni azok modern, 21. századi gondolatát. A politikus a baloldal céljának a nyitott és demokratikus Magyarországot nevezte.

Az alapítvány által indított hagyomány értelmében a jövő évi életműdíjazottak plakettjét az idei elismert szobrászművész, Vígh Tamás készíti majd el.