Lakástámogatás miatt tüntettek a romák Sajószentpéteren

MTI
2004.10.22. 15:36
Lakástámogatásért tüntetett mintegy 25-30 roma a sajószentpéteri polgármesteri hivatal előtt pénteken. "A polgármesteri hivatal előtt a nagyobb mértékű és igazságosabb lakástámogatási rendszerért tüntettek a roma családok" - mondta Samu István, a város polgármestere. A demonstráló csoport tagjai azért háborodtak fel, mert a lakástámogatási törvényi szabályozása a kedvezőbb helyzetben lévő családokat segíti az összjövedelem és a lakás alapterülete szerint.

A polgármester közölte: mindaddig nagy lesz a feszültég a településeken, amíg a törvényt nem módosítják, ugyanis az egymás mellett élő roma családok általában tanúi a kifizetéseknek, és így méltán tartják igazságtalannak a törvényt. "A tüntetők a polgármesteri hivatalnál rossz helyen kopogtatnak, a térség országgyűlési képviselőjéhez kell fordulniuk, aki tolmácsolhatja a kérésüket a törvényhozó testületnek" - mondta Samu István. Hangsúlyozta: a tüntetők nem a jogszabály alkotóiban keresik a hibát, hanem a polgármesteri hivatal ügyintézőjében, az érvelés nem sokat segített, a tüntetőket nem sikerült meggyőzni.

Sajószentpéteren ezerötszáz roma nemzetiségű él, túlnyomó többségük munkanélküli, szociális segélyből, családi pótlékból és közmunkából tartják fenn magukat, ezért szinte kivétel nélkül rászorulnának a támogatásra - tette hozzá a polgármester.