A kis önkormányzatoknál még vannak hatályos tanácsrendeletek

Magyar Hírlap
2004.10.25. 09:03
Több tízezernyi önkormányzati rendeletet kellett volna uniós csatlakozásunkig összhangba hozni a közösségi jogszabályokkal. A Belügyminisztériumban egyelőre nem készült el az aktuális helyzetet tükröző felmérés, de a Magyar Hírlap talált olyan önkormányzatokat, ahol 15 évesnél öregebb jogszabályok - tanácsrendeletek - még mindig hatályosak.

A minisztériumban még a csatlakozás előtt összegezték, mennyire sikerült az önkormányzatoknál a helyi rendeletek EU-jogharmonizációját megvalósítani. Kiderült, hogy településtípusonként jelentős különbségek mutatkoznak. A fővárosban és több megyében többé-kevésbé sikerült elvégezni időre a munkát, a kisvárosokban a magasabb szintű jogszabályokat többnyire sikeresen teljesítették, de a saját elhatározásból alkotott rendeletek felülvizsgálata lassabban halad. A legfőbb gond azoknak a rendeleteknek a felülvizsgálata, amelyekhez jelentős pénzre lenne szükség. Ilyenek a településrendészettel, helyi építési szabályzattal foglalkozó rendeletek.

Vannak olyan kistelepülések, ahol még érvéyben maradtak a rendszerváltás előtti helyi jogszabályok. Erről számolt be például a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Lónya jegyzője, Joó Sándor. A 800 lelkes településnek nincs pénze külső szakértőre, minden a jegyzőre hárul. Segítség, hgy a megyei közigazgatási hivataltól a jogharmonizációs ügyekben kérdéseire választ kap.