Géza
-12 °C
-4 °C

Kitüntetést kapott Medgyessy Péter Monacóban

MTI
2004.10.27. 23:26
Neves kitüntetést kapott szerda este Monacóban Medgyessy Péter: a liechtensteini nagyherceg tiszteletbeli elnöksége alatt működő alapítvány nagydíjával jutalmazták a volt magyar miniszterelnököt.

Ezt az elismerést olyan személyiségeknek adják, akik sokat tettek a béke, a demokrácia és a nemzetközi együttműködés érdekében. Korábban már megkapta Butrosz Gáli egykori ENSZ-főtitkár, Zoran Djindjic, a meggyilkolt szerb miniszterelnök és Göncz Árpád volt köztársasági elnök is. A kitüntetést a hagyományok szerint vagy a crans-montanai gazdasági találkozó, vagy testvérrendezvénye, a monacói világcsúcstalálkozó idején osztják ki. Idén ez utóbbi rendezvény szolgált a ceremónia kereteként, s a díjat a monacói miniszterelnök, Patrick Leclercq adta át.

A monacói világcsúcstalálkozó egyfajta "mini-Davosnak" számít, azaz a svájci üdülőhelyen évente megrendezett tanácskozáshoz hasonlóan itt is neves politikusok és üzletemberek a világ legégetőbb problémáiról cserélnek véleményt.

Az idei, szerdán kezdődött rendezvény témája a globalizáció és a fejlődés kapcsolata. A csütörtök délelőtti plenáris ülésen, ahol arról lesz szó, hogy az új EU-tagállamok felvétele milyen komoly hozzájárulást jelent egész Európa számára, Medgyessy Péter elnököl majd.