Bernát, Felícia
EUR 384,62 Ft
USD 363,53 Ft
8 °C
30 °C

Seres Mária: Megvan a 200 ezer aláírás

2009.02.10. 13:43

Összegyűlt a törvény által előírt 200 ezer aláírás ahhoz, hogy népszavazást lehessen tartani a képviselők számlaadási kötelezettségéről, közölte Seres Mária, a népszavazás kezdeményezője.

A négy hónap alatt összegyűjtött aláírásokat csütörtökön adják le.
Seres Mária a következő kérdést fogalmazta meg: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az országgyűlési képviselőknek csak a bizonylattal alátámasztott elszámolható kiadásai után járhat költségtérítés?". A kérdést az Országos Választási Bizottság (OVB) szeptember 23-án hagyta jóvá.

Az aláírások ellenőrzésének eredményességét az OVB-nek kell majd megállapítania. A törvény szerint ezután írásban tájékoztatja az Országgyűlés elnökét, a házelnöknek pedig 3 napon belül a parlamentet kell erről értesítenie. Ha az ellenőrzésnél 200 ezer hiteles aláírást találnak, az Országgyűlésnek mérlegelés nélkül el kell rendelnie a népszavazást. A kezdeményezés ezt követően megjárhat még több jogorvoslati fórumot, így például a Legfelsőbb Bíróságot és az Alkotmánybíróságot.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek