Csak Gyurcsány tudhatja, ki az EP-listavezető

2009.02.23. 19:57

Az MSZP országos elnöksége pénteken tudja meg, ki lesz a párt európai parlamenti listavezetője, értesült az MTI több vezető szocialista politikustól hétfőn. A napokban felgyorsultak az egyeztetések az MSZP európai parlamenti listájáról: Gyurcsány Ferenc pártelnök, miniszterelnök több egyeztetést is tartott. Az MTI információi szerint a kormányfő hétfőn a párt megyei elnökeivel konzultált erről.

Múlt héten az elnökség szimpátiaszavazást tartott a mostani képviselők listán elfoglalandó helyéről, erről azonban nem akartak nyilatkozni az MTI-nek. A jelenleg kint lévő kilenc képviselő mellett Brüsszelbe menne még Kökény Mihály, Szabó Zoltán, Baráth Etele országgyűlési képviselők és Cserey Gyula, a párt nemzetközi titkára.

Az MTI több vezető szocialista politikustól úgy értesült, hogy a pártelnök egy fórumon sem hozta szóba a lehetséges listavezető személyét, és azt sem, hogy ő kit tartana alkalmasnak erre a posztra. Az országos elnökség pénteken tesz javaslatot a listára a választmánynak, amely szombaton dönt arról. A végső döntést a március 21-22-i tisztújító kongresszus hozza meg.

Az MTI úgy értesült, nem a jelenlegi szocialista EP-képviselők közül kerül ki a listavezető. Az MSZP-nek jelenlegi kilenc képviselője közül csak Kósáné Kovács Magda nem kíván újraindulni.

A parlamenti pártok közül az MSZP-n kívül az MDF nem döntött még a listájáról; a Fidesz-KDNP listát Schmitt Pál vezeti, az SZDSZ-t Szent-Iványi István. Az MDF választmánya március 7-én határoz, várhatón Olajos Péter EP-képviselő lesz a listavezető.