Elhúzódó belvízre számítanak a Hanságban

2009.03.07. 16:29

A szakemberek szerint akár hetekig is tarthat a belvizes időszak a Hanságban. Az elmúlt napokban lehullott csapadék, a hóolvadás és a Duna egyre emelkedő vízállása miatt szombatra tovább romlott a helyzet a Hanságban.

Több ezer hektár szántóföld van víz alatt és sok helyen már a lakóházak is veszélybe kerültek. A Rábca mentén és Kapuvár térségében másod- míg a Fertő mentén elsőfokú a belvízvédelmi készültség. Országos szinten a Nyugat-Dunántúlon okoz leginkább nehézségeket a kialakult helyzet, de belvízi elöntések alakultak ki az ország keleti részén is.

Janák Emil az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője a Független Hírügynökségnek azt mondta, hogy elhúzódó védekezésre számítanak, ami azt jelenti, hogy akár hetekig is gondot okozhat a térségben a belvíz.

Néhány nap alatt Észak-Magyarországon is megduplázódott az elöntött területek nagysága. A Felső-Tisza vidékén 3500 hektáron van belvízi elöntés. A Tisza környékén több helyen rendeltek el főként elsőfokú belvízvédelmi készültséget.