Az ombudsman vizsgálja a március 15-i rendőrakciókat

2009.03.16. 17:57

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa vizsgálatot indított annak megállapítására, hogy a március 15-i események alatt érvényesültek-e az alapvető emberi jogok. Szabó Máté a gyülekezési joggal, a véleménynyilvánítási- és sajtószabadsággal, a személyes szabadsághoz való joggal, a tisztességes eljáráshoz való joggal, továbbá a hátrányos megkülönböztetés tilalmával összefüggő visszásságok gyanúja miatt vizsgálódik, olvasható az ombudsman hétfői közleményében.

Szabó Máté egyebek mellett arra keresi a választ, hogy március 15-én az állami szervek, különösen a rendőrség miként biztosította a szabad véleménynyilvánításhoz való jogot és a sajtó szabadságát. Az ombudsman azt is vizsgálja, hogy megfelelt-e a jogszerűség, szakszerűség és arányosság követelményének a kényszerítő eszközök alkalmazása, illetve azok indokolatlanul érintettek-e olyan embereket, akik nem vettek részt rendbontásban. Az állampolgári jogok biztosának vizsgálata érinti a közelmúltban hatályba lépett jogszabályok az alapvető jogok gyakorlására és biztosítására gyakorolt hatását is.

Hamarosan befejeződik az a gyülekezési jogi projekt, amelynek eredményeit a biztos a közeljövőben foglalja össze. Ez az elmúlt évek nagyobb budapesti közterületi rendezvényein, a helyszíneken szerzett tapasztalatok alapján készül, zárul a közlemény.