Helyreigazítás

2009.03.23. 12:17 Módosítva: 2009.03.23. 12:46

A 2009. január 28-án megjelent „A Hunyadi téri vásárcsarnok eladását is vizsgálják" című, a Magyar Hírlapból lapszemlézett cikkben valótlanul szerepelt, hogy Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat a Terézváros 2000. Kft.-vel a Hunyadi téri vásárcsarnok adásvételére a 2002-es önkormányzati választások előtt szerződést kötött; nem felel meg a valóságnak az sem, hogy ezt a szerződést a választások után megszüntette az önkormányzat, majd az akkori alpolgármester barátja cégének adta el a vásárcsarnokot. Valótlan állítás továbbá az is, hogy a bíróság kimondta a szerződés felbontásának jogszerűtlenségét, melynek következtében kapott a Terézváros 2000. Kft. 60 millió forint kárpótlást.

A valóságban Terézváros önkormányzata a Hunyadi téri vásárcsarnok privatizációjára kiírt tender nyerteseként 2002 márciusában a Terézváros 2000. Kft.-t hirdette ki, de az önkormányzat és a kft. 2002 augusztusáig tartó tárgyalásait szerződés aláírása nélkül fejezte be.

Ilyen előzmények után a VI. kerületi önkormányzata abban a tudatban, hogy megállapodás hiányában nem jött létre a Terézváros 2000. Kft.-vel szerződése, újabb pályázatot írt ki, melynek győztesével a Constrattic Kft.-vel 2003. június 30-án szerződést kötött. Ez a kft. nem az alpolgármester barátjának a cége, a Constrattic Kft.-vel az önkormányzat nem baráti szálak miatt, hanem egy szabályos és eredményes pályázat nyerteseként állapodott meg a vásárcsarnok hasznosításáról.

10 hónappal a Constrattic Kft.-vel való megállapodás létrejötte után a Terézváros 2000. Kft. 2004 áprilisában felszólította a VI. kerületi önkormányzatot a Hunyadi téri vásárcsarnokkal kapcsolatos szerződés aláírására. Mivel erre nem került sor, a Terézváros 2000. Kft. a bíróságtól kérte annak megállapítását, hogy a pályázat megnyerése szerződés aláírása nélkül is létrehozta a megállapodást.

A Fővárosi Bíróság a Terézváros 2000. Kft. kérelmének megfelelően a szerződés létrejöttét állapította meg, anélkül azonban, hogy akár egyetlenegy önkormányzati magatartás jogellenességét is kimondta volna. A Terézváros 2000. Kft., és az önkormányzat az elsőfokú ítéletet követően peren kívüli egyezséggel zárták le a kialakult jogvitát.