Folytatódik a Szűréssel az életért program

2009.03.24. 13:16 Módosítva: 2009.03.24. 13:16

Folytatódik a Szűréssel az életért program; az idén március 28. és június 28. között 44 kistelepülésen szervez ingyenes lakossági szűrővizsgálatot és életmód-tanácsadást az Egészségügyi Minisztérium - jelentette be Székely Tamás egészségügyi miniszter.

Minden hétvégén egyszerre négy településen szervezik meg a programot. Az első alkalommal Ibrány, Demecser, Záhony és Cigánd lesz a helyszín. A programmal a leghátrányosabb helyzetű - észak-magyarországi, észak-alföldi és dél-dunántúli - településeken is megteremtik a szűrés lehetőségét.

A népegészségügyi szempontból legfontosabb betegségek szűrését végzik el: a szív- és érrendszeri vizsgálat vérnyomásmérésből, vércukorszint-mérésből, a testtömegindex és az esetleges érszűkület megállapításából áll. A szemészeti szűrés látásélesség, szemfenék- és glaukóma-, azaz zöldhályog-vizsgálatot tartalmaz. Fogszakorvos szájüregi szűrést, a bőrgyógyász bőrrákvizsgálatot végez. A gyermekek ortopédiai szűrésénél a lábstatikai problémákra és a gerincrendellenességre koncentrálnak.