Seres Mária nem nyugszik bele a házbizottság elutasításába

2009.04.02. 11:10 Módosítva: 2009.04.02. 11:11

Seres Mária mind a négy parlamenti frakció vezetőjét levélben keresi meg, hogy kérje, a 600 ezer aláírással támogatott kezdeményezését, a népszavazást egy napon lehessen megtartani az európai parlamenti választásokkal. Az építésznő a Független Hírügynökségnek csütörtökön elmondta: az Országgyűlés házbizottsága múlt héten elutasította ezt a lehetőséget, ő azonban nem nyugszik ebbe bele, mindent megpróbál, hogy ne 5 milliárd forintba, csak 5 millióba kerüljön a népszavazás megtartása.

A házbizottság döntéséről Szili Katalin házelnök tájékoztatta Seres Máriát. A képviselők költségtérítésének kifehérítéséért küzdő magánszemély elmondta: A frakcióvezetőkből, házelnökből és az Országgyűlés alelnökeiből álló bizottság azzal indokolta a döntést, hogy a választókat megzavarná, ha többféle dologról kellene egyszerre szavazniuk. Seres Mária hozzátette: a döntés ellenére reméli, hogy valamelyik parlamenti párt, vagy képviselő belátja, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben az ezerszer olcsóbb közös szavazást kellene pártolniuk.

Módosítani kellene a választási törvényt ahhoz, hogy együtt lehessen megtartani az EP választást és a népszavazást, ugyanis az jelenleg kizárja ezt a lehetőséget. A módosításhoz vagy egy frakció, vagy egy képviselő indítványa szükséges, elfogadásához pedig kétharmados többség.

Jelenleg a parlament előtt van az Országos Választási Bizottság által jóváhagyott és hitelesített népszavazási kezdeményezés, amely azt célozza, hogy az országgyűlési képviselők ne "bemondásra" kapjanak költségtérítést, hanem csak olyan kiadások után, amelyeket számlával tudnak bizonyítani. Seres Mária azt mondta, várhatóan április 14-én hoz az országgyűlés határozatot a népszavazásról, majd ezután a köztársasági elnök jelöli ki a referendum időpontját.