Andrea, Ilma
5 °C
11 °C

A Fidesz hozzátenne egy bekezdést az Alkotmányhoz

2009.05.27. 15:46

Alkotmánymódosítást nyújtott be a fideszes Répássy Róbert, amelyben az önkényuralmi rendszerek által elkövetett népirtás tagadását büntetnék. A szerdán benyújtott javaslat az Alkotmányt egyetlen új bekezdéssel egészítené ki, ami kimondja, hogy tilos az önkényuralmi rendszerek által elkövetett népirtás és más, emberiség elleni cselekmények nyilvános tagadása, kétségbe vonása, jelentéktelen színben való feltüntetése.

A kezdeményezés előzménye, hogy áprilisban a budai Várban holokauszttagadó, szélsőjobboldali tüntetést tartottak, ami után az MSZP jelezte, hogy törvényjavaslatot nyújt be a holokauszt tagadásának büntethetőségéről. A szocialisták május elején nyújtották be alkotmánymódosító javaslatukat, amellyel kapcsolatban Répássy Róbert akkor azt közölte, hogy egy rendelkezést tart belőle támogathatónak - amit a mostani alkotmánymódosításban be is nyújtott - a többi passzus viszont számos szükségtelen és értelmetlen jogkorlátozó intézkedést is tartalmaz.

Az alkotmánymódosítás indoklásban a Fidesz frakcióvezető-helyettese arra hivatkozik, hogy az Európai Parlament idén április 2-án fogadta el az európai lelkiismeretről és a totalitarizmusról szóló állásfoglalását, amelyben fejet hajt az európai totalitárius és antidemokratikus rendszerek áldozatai előtt, tisztelettel adózik mindazoknak, akik a zsarnokság és elnyomás ellen küzdöttek és egységesen fellép bárminemű ideológiai háttérből fakadó önkényuralmi rendszer ellen. Az állásfoglalás szerint "az áldozatok szempontjából mindegy, hogy melyik rezsim fosztotta meg őket szabadságuktól, kínozta vagy gyilkolta meg őket bármilyen okból" - idézi a dokumentumot Répássy Róbert.