Jónás, Renátó
4 °C
10 °C
Index - In English In English Eng

Átadták a Szabadság hidat

2009.05.31. 18:01 Módosítva: 2009.05.31. 18:01

A közösségi közlekedés már korábban megindult a hídon: jár a 47-es és a 49-es villamos, a 15-ös autóbusz és a 83-as trolipótló autóbusz. A Vámház körúton és a Kálvin téren a 4-es metró építése miatt továbbra is korlátozásokra kell számítaniuk azoknak, akik autóval haladnak az Üllői út irányába. Emiatt csak azoknak javasolják a megújult híd használatát, akik a pesti oldalon a híd közelébe tartanak vagy onnan indulnak. Az építkezések miatt csak a Lónyai utcai kereszteződésig lehet eljutni, s onnan csak jobbra lehet kanyarodni.

Az év végéig a Kálvin téren sem a Kiskörút, sem az Üllői út irányába nem lehet továbbhaladni, az alsó rakpartra és alsó rakpartról a kapcsolat közvetett módon lesz biztosított. A Szabadság híd felújítását csütörtök este a díszkivilágítás ünnepélyes felkapcsolásával zárták le; ezt követően csak kisebb munkálatokat végeznek majd itt, ezek a forgalmat már nem zavarják.

A híd mellett a környék is megújul: a Főutca projekt keretében a Kálvin tértől egészen a Szabadság térig rendbe hozzák a közterületeket, s az utak új burkolatot kapnak. Az átkelő felújítását 2007. május 2-án kezdték el, az 5,6 milliárd forintos felújítást mintegy 2,5 milliárd forinttal támogatta az Európai Unió. A munkálatok során átépítették a közúti és a villamospályát, a járdákat, korrózióvédelemmel látták el a híd acélszerkezeti elemeit, kijavították a pilléreket, hídfőket, elvégezték a szükséges közmű-rekonstrukciót, továbbá pótolták a díszítőelemeket is.

A Szabadság híd 1896 októberében készült el, első névadója Ferenc József császár volt. A második világháború végén, 1945 januárjában az építményt felrobbantották, 1946 augusztus 20-ára állították helyre. A híd 1987 óta a világörökség része, legutóbb 1980-ban újították fel.