Andrea, Ilma
5 °C
11 °C

Nemzetközi Adalbert-díjjal tüntették ki Göncz Árpádot

2009.06.13. 17:50

A német Adalbert Alapítvány által adományozott elismerést az alapszabályzatnak megfelelően a Cseh Köztársaság elnöke, Václav Klaus adta át szombaton délután Prágában, a Hradzsinban. Az elismerés hivatalos neve: Nemzetközi Adalbert Díj az Európai Békéért, Szabadságért és Együttműködésért.

A díjat Európa érdekében kifejtett kiemelkedő tevékenységéért ítélték oda Göncz Árpádnak, aki előrehaladott kora és egészségi állapota miatt nem vett részt az ünnepségen. A díjat leánya, a nemrég európai parlamenti képviselőnek választott Göncz Kinga, volt magyar külügyminiszter vette át.

"Apám nagyon örült, amikor megtudta hogy az idén ő kapja meg az Adalbert Alapítvány díját. De a maga 87 évével az ember már nehezen mozdul ki otthonról. Ezért engem kért meg, hogy átvegyem névében a díjat" - nyilatkozta az MTI tudósítójának Göncz Kinga.

"Neki mindig is szívügye volt a közép-európai országok együttműködése. Meggyőződése, hogy miután Közép-Európa népeinek évszázadokon át közös volt a sorsuk, nagyon fontos, hogy a régió népei, országai most, a rendszerváltás után is együttműködjenek és csatlakozni tudjanak az Európai Unióhoz. Apám tevékenységével ehhez kívánt hozzájárulni" - fejtette ki a volt magyar külügyminiszter.