A felháborodás erejével az emlékműgyalázás ellen

2009.06.17. 22:04 Módosítva: 2009.06.17. 22:14

A szélsőséges beszéd az elmúlt hónapokban átcsapott szélsőséges cselekedetekbe, és egyre inkább erős rasszista indítékuk van Magyarországon bizonyos tetteknek – mondta az MTI-nek Molnár Csaba kancelláriaminiszter szerdán a fővárosban a Cipők a Duna-parton emlékműnél szervezett tiltakozáson, amelyen megjelent Bajnai Gordon miniszterelnök is.

"Magyarországot csak az emberek összefogása, a felháborodás ereje tudja megvédeni a szélsőségek terjedésétől" – fogalmazott a politikus.

Az emlékmű meggyalázása elleni tiltakozáson - amelyet Orosz József újságíró és Salamon András filmrendező szervezett - több százan gyűltek össze szerda este.

A Cipők a Duna-parton emlékműnél megjelent és virágot helyezett el több politikus - köztük Kóródi Mária volt környezetvédelmi miniszter -, tudósok, mint Kende Péter politológus, Gerő András történész, közéleti személyiségek, újságírók, művészek, például Fullajtár Andrea színművész, Radnóti Zsuzsa dramaturg, Bródy János és Dés László zenész.

Késő este - miután a tiltakozás résztvevői elhagyták a helyszínt - Bajnai Gordon is megjelent az emlékműnél, egy szál fehér rózsát helyezett el, majd végigsétált a vascipők mellett, és távozott.

Közösség elleni izgatás bűntette elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított nyomozást hétfőn ismeretlen tettes ellen a rendőrség, miután a pesti alsó rakparton található holokauszt emlékmű több cipőjébe disznólábakat tettek.

A négy éve elkészült szoborkompozíció azoknak az áldozatoknak állít emléket, akiket nyilaskeresztes fegyveresek 1944-45-ben a Dunába lőttek. A szobrászművész hatvan pár korhű lábbelit formált meg vasból.