Elvetették a nagykanizsai polgármester elleni fegyelmiket

2009.06.30. 18:59 Módosítva: 2009.06.30. 19:04

Eljárásjogi okok miatt kedden hatályon kívül helyezte a nagykanizsai polgármester mindhárom fegyelmi büntetését elsőfokú, nem jogerős ítéletében a Zalaegerszegi Munkaügyi Bíróság. Marton István (Fidesz-KDNP) polgármester hangsúlyozta, hogy szakszerűen és jogszerűen látja el polgármesteri feladatait, azok, "akik fegyelmi eljárást kezdeményeztek ellene, vonják le a következtést".

A 2006-ban megválasztott polgármester 2009 februárjáig három megrovást is kapott a nagykanizsai közgyűléstől: kétszer ingatlanügyek miatt marasztalták el, egy alkalommal pedig az alpolgármester hatáskörének megvonása miatt indítottak ellene fegyelmi eljárást. A polgármester nem érezte jogszerűnek a fegyelmi büntetéseket, ezért a bírósághoz fordult a határozatok megsemmisítéséért.

Az első fegyelmiről még decemberben határozott a testület. A képviselők a polgármestert tartották felelősnek azért, hogy az önkormányzat nem vásárolt megy egy olyan ingatlant, amire elővásárlási joga volt. Egy másik fegyelmit ugyancsak egy ingatlanügy miatt kapott a polgármester a közgyűléstől. A képviselők szerint egy épület eladásánál úgy járt el, mintha az önkormányzat lemondott volna az elővásárlási jogáról, pedig erről nem született érdemi döntés a testületben. Az ügyben a rendőrség egy ismeretlen feljelentése alapján folytatott vizsgálatot. A nyomozás azzal zárult, hogy a megismert iratok alapján "a bűncselekmény elkövetésének gyanúja sem merült fel". Marton István januárban azért kapott újabb fegyelmi megrovást a testülettől, mert még tavaly megvonta az alpolgármester minden feladatkörét, és azt a közgyűlés határozata ellenére sem adta vissza.