Jövő héten dönt az Ab a képviselői költségtérítésről

2009.07.06. 15:55

Nem született döntés az Alkotmánybíróság (Ab) hétfői tanácskozásán a képviselők költségtérítéséről szóló népszavazás ügyében, közölte Sereg András, a testület sajtófőnöke. A grémium várhatóan a jövő hét elején dönt a kérdésben.

Április közepén az országgyűlési képviselők 360 igen szavazattal elrendelték a Seres Mária által kezdeményezett népszavazást, amelynek kérdése a következő: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az ország­gyűlési képviselőknek csak a bizonylattal alátámasztott elszámolható kiadásai után járhat költségtérítés?" Sereg András elmondta, az Ab az indítványok mellett minden ügyben hivatalból vizsgálja a releváns körülményeket, így például az időközben bekövetkezett jogszabályváltozásokat, különös tekintettel az alkotmánymódosításra.

Az Országgyűlés június 29-én úgy döntött, jövőre megszűnik a képviselői költségtérítés, a képviselők a javadalmukból, azaz a bevételükből csak számlával igazolt költségeiket vonhatják le, és a képviselői javadalom a személyi jövedelemadó szabályai szerint adózik. A parlament az ehhez szükséges alkotmánymódosítást 340 igen szavazattal, 19 nem voks és 2 tartózkodás mellett szavazta meg, míg a képviselői juttatásokról szóló törvényt 341 támogató és 19 ellenző vokssal, 1 tartózkodás mellett fogadta el.

Az új, 2010. január 1-jén hatályba lépő szabályok szerint minden képviselő saját maga döntheti el: nem gyűjt számlákat - ez esetben a bevételének 10 százalékát tekinti mindössze költségnek - vagy nyilatkozik év elején, hogy számlákat gyűjt és becslést készít arról, a bevételének hány százalékát tudja elszámolni az év folyamán.