13 ezren határolódnak el aláírásukkal a Jobbiktól

2009.07.15. 11:13

Az Európai Parlamenti választáson a Jobbik Magyarországért Mozgalom 14,77 százalékot kapott. A párttól a Méltóságot Mindenkinek Mozgalom szervezésében induló Nem az én nevemben akció keretén belül eddig 13 ezer ember határolódott el.

"Valamennyi választópolgár elmondhatja, hogy a pártok többsége nem őt képviseli. A szavazó az általa támogatott politikai párt listáját jelöli meg, ám a többi párthoz fűződő viszonya rejtve marad; nem tudhatjuk, hogy az adott szavazó mennyire érzi magához közel vagy milyen mértékben utasítja el azoknak a pártoknak az üzenetét, vagy éppen politikus személyiségeit, akikre nem szavazott. Esetünkben a választópolgárok egy csoportja – a Méltóságot Mindenkinek Mozgalom kezdeményezésére, a Nem az én nevemben! akció keretében - kifejezésre juttatja: nem csak hogy nem szavazott a Jobbik Magyarországért Mozgalomra, de azt nem is tekinti a politikai élet tiszteletreméltó szereplőjének" - fogalmaz az akció közleménye.

Céljuk tehát nem szavazatuk utólagos indoklása, hanem nyilvános elhatárolódásukkal a Jobbik Magyarországért Mozgalom létét kívánják elutasítani.

"Tudjuk, hogy a pártok együttesen a politikai közösség egészét is reprezentálják. A mandátumhoz jutott pártok egyike sem csak és kizárólag támogatóinak érdekeit, értékeit képviseli, hanem a közjót és azt a minimális egyetértést, ami összefogja a politikai közösséget. A Jobbik sikerét viszont etnikai gyűlöletkeltéssel és a politikai közösség létének nyílt megtagadásával érte el. Az etnikai gyűlöletkeltés célcsoportjai mindenekelőtt a roma közösségek: a párt támogatói nem kívánnak roma polgártársaikkal közös társadalmi térben élni, az izolációt pedig csendőrséggel kívánják biztosítani. A politikai közösség megtagadását a „magunkfajták vs. magukfajták" szlogen fejezi ki a legplasztikusabban. A „magukfajták" minősítés mindenekelőtt antiszemita, homofób; tágabb értelemben pedig alkalmas bármely csoport kirekesztésére a politikai közösségből. Hangsúlyos eleme a Jobbik programjának a szomszéd népek elleni gyűlöletkeltés is" - érvelnek az aláírók.

Az akció aláírói tehát éppen a politikai közösség nevében állítják, hogy a Jobbik képviselői nem az ő nevükben politizálnak.