Bronxi hajléktalanok segítik a magyarokat

2009.08.10. 09:59 Módosítva: 2009.08.10. 10:16

A Picture the Homeless tagjai augusztus első napjaiban érkeztek Budapestre az Egyesült Államokból, hogy megismerkedjenek a helyi hajléktalanellátó-rendszer különböző intézményeivel, sajátosságaival, az éjjeli menedékhelyekkel, átmeneti szállókkal, az utcai szociális munkával és a krízisautóval és találkozzanak jogvédő szervezetekkel, utcai lapok szerkesztőivel is.

"Az a célunk, hogy egy Bronx-i, hajléktalan emberek által alapított és vezetett aktivista csoport, a Picture the Homeless („Képzeld el a Hajléktalanokat”) segítségével hozzájáruljunk a magyarországi hajléktalan emberek politikai önszerveződéséhez" - fogalmaz a szervezet közleménye.

Ezt a projektet Az Utca Embere önkéntes hálózat tagjai kezdeményezték. "Úgy gondoljuk, itt az ideje annak, hogy a hajléktalan emberek közvetlenül is hallassák a hangjukat az őket ért igazságtalanságokkal és jogsértésekkel kapcsolatban, valamint maguk is részt vehessenek a hajléktalanság felszámolására irányuló politikai folyamatokban".

A Picture the Homeless (PTH) egy New York-ban működő civil szervezet, amelynek tagjai hajléktalan és volt hajléktalan emberek. A szervezet 1999 óta küzd a hajléktalan emberek jogaiért – oktatással, polgári engedetlenséggel, demonstrációkkal és jogvédelemmel. Kezdeményezésük célja, hogy a PTH sikeres példáján keresztül és a csoport tagjainak segítségével hintsék el egy alulról szerveződő hajléktalan mozgalom magjait Magyarországon. "Egy mozgalom kiépítése nyilvánvalóan meghaladja kezdeményezésünk kereteit, arra azonban alkalmat adhat, hogy a résztvevők (elsősorban pedig a résztvevő hajléktalan emberek) megismerkedhessenek a hátrányos helyzetű és kirekesztett csoportok önszerveződésének elméletével és gyakorlatával" - állítják.

Nyilvános beszélgetések a nagyközönség előtt: Szegeden augusztus 13.-án, csütörtök este 19h-tól az Európa Kávézóban, Budapesten augusztus 14.-én, péntek este 19h-tól a Gödör Klub kávézójában.