Megszüntetnék a négynapos hétvégéket Brüsszel kérésére

2009.08.28. 10:06 Módosítva: 2009.08.28. 11:35

A szociális tárca Brüsszel kérésére olyan rendeletet tervezett, amely kimondaná, hogy nem lehet áthelyezni a munkanapokat, így a jövőben nem lennének négynapos hétvégék, írja a hirado.hu.

A négynapos hétvégék megszüntetése jelentős, egyes számítások szerint több milliárd forint bevételkiesést okozhat például a vendéglátásnak és ezzel persze a költségvetésnek. Hosszú hétvégeken ugyanis sokan utaznak például a fürdővárosokba. A változtatás után viszont biztosan kevesebb lesz a vendég. Idén három hosszú hétvége is volt, jövőre viszont egy sem lesz. Lesz viszont négy háromnapos hétvége is, azonban csak a december 24-i pénteket kellene ledolgozni december 11-én, szombaton.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium tagadja a Híradó értesülését. Az Indexhez eljuttatott közleményük szerint "minden alapot nélkülöz az a sajtóértesülés, amely szerint 2010-től megszűnnének a négynapos hétvégék. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium nem tervez olyan rendeletet, amely tiltaná az ünnepek körüli munkanap áthelyezést." A minisztérium hangsúlyozza, hogy a munkaszüneti napokat a Munka Törvénykönyve szabályozza, a munkaszüneti napok körüli munkarendet pedig miniszteri rendelet állapítja meg.

A tárca közleménye szerint a "munkanap-áthelyezés rendjében változás csak az euro-zónához való csatlakozás – jelenleg nem tervezhető – időpontjában, csupán a kereskedelmi bankok működését érintően vetődött fel. Nekik ugyanis várhatóan át kell majd állni egy Európán belül egységes pénzügyi elszámolási rendszerre, amelynek következtében a bankok munkarendje összeütközésbe kerülhetne a munkanap áthelyezés magyar gyakorlatával. Döntés erről egyébként még nem született."

Az MDF a hétvégére eső ünnepnapok után is plusz szabadnapokat szeretne. "Amennyiben hétvégére esne a piros betűs ünnep, az előtte levő pénteket vagy az azt követő hétfőt adják az embereknek munkaszüneti nap formájában" - mondta a párt szóvivője. Varga István gazdasági miniszter egyelőre nem árult el részleteket a tervezetről. A Híradó úgy tudja, hogy a változást Brüsszel kéri, mert az Unióban problémát okoz a fizetési és elszámolási forgalomban a szombatonkénti munkanap.