A Legfelsőbb Bírósághoz fordult a Gárda

2009.09.18. 14:28 Módosítva: 2009.09.18. 14:43
A szervezet azt szeretné, ha megsemmisítenék a betiltásáról szóló ítéletet.

A Legfelsőbb Bírósághoz fordult a Magyar Gárda jogerős feloszlatása miatt az egyesület ügyvédje, Gaudi nagy Tamás, jelentette be a Nemzeti Jogvédő Alapítvány pénteken. Emlékeztetőül: a 2007. júniusban társadalmi szervezetként bejegyzett egyesület feloszlatása érdekében még az év decemberében indított polgári pert a Fővárosi Főügyészség, mert álláspontja szerint a Magyar Gárda működése sértette mások emberi méltóságát.

A Fővárosi Bíróság 2008. december 15-én az egyesület feloszlatását elrendelő elsőfokú ítéletet hozott. Az egyesület fellebbezését követően a Fővárosi Ítélőtábla 2009. július 2-án jogerős ítéletével helyben hagyta az egyesület feloszlatását és a feloszlatás hatályát kiterjesztette a Magyar Gárda Mozgalomra is.

A Legfelsőbb Bírósághoz benyújtott felülvizsgálati kérelem elsődlegesen a Fővárosi Bíróság és a Fővárosi Ítélőtábla határozatainak hatályon kívül helyezésére és a kereset elutasítására irányul. A másodlagos kérelem arra irányul, hogy helyezze a Legfelsőbb Bíróság hatályon kívül a jogerős ítélet indokolásának azon részét, amely a fellebbezési kérelem kereteit túllépve az elsőfokú ítélet hatályát jogszabálysértő módon kiterjesztette a Magyar Gárda Mozgalomra.