no

Kolompár bíróság elé áll

2009.11.16. 06:30 Módosítva: 2009.11.16. 17:30
Jogosulatlan gazdasági előny megszerzésével, sikkasztással és számviteli fegyelem megsértésével is vádolják a hétfőn kezdődő bírósági perben Kolompár Orbánt, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnökét.

A Kecskeméti Városi Bíróságon az OCÖ elnökének több ügyét egyesítették.

A vád szerint az Országos Foglalkoztatási Közalapítványtól (OFA) roma munkaerő-piaci szolgáltatóhálózat kialakítására elnyert 13 millió forintos összegből folyósított 7,2 millió forint egy részével valótlan tartalmú számlákkal számoltak el. Emiatt jogosulatlan gazdasági előny megszerzésével vádolják Kolompár Orbán OCÖ-elnököt. A vád szerint 2006 novemberében a támogatásból 2,679 millió forinttal úgy számolt el a programot lebonyolító kiskunmajsai szervezet, hogy a bizonylatokon szereplő gazdasági tevékenység valótlan volt, mivel nem a bizonylatokon szereplő időpontokban, hanem később valósult meg. A vád szerint a Kolompár Orbán által vezetett, az állami támogatást elnyerő Kiskunmajsai Roma Érdekképviseleti Szervezet egy olyan kft.-vel kötött szerződést a programhoz kapcsolódó eszközbeszerzésre, amelynek 50 százalékában ő, a másik felében felesége, az ügyben harmadrendű vádlottként szereplő Kolompár Orbánné a tulajdonosa.

Az ügyész ismertetése szerint a másodrendű vádlott, Kolompár Lászlót (aki OCÖ-képviselő is) a foglalkoztatási programban részt vevő cég képviselőjeként három rendbeli magánokirat-hamisítással vádolják, mert cége számlatömbjét átadta Kolompár Orbánnak és feleségének, a harmadrendű vádlott Kolompár Orbánnénak. Az ügyészség szerint az OCÖ-elnök feleségének tudomása volt arról, hogy a számla valótlan tartalmú, ezért magánokirat-hamisításban bűnsegédlettel vádolják. Hunyadi Lászlóné negyedrendű vádlottat, aki adminisztrátorként dolgozott a Kolompár Orbán által vezetett, a támogatást elnyerő Kiskunmajsai Roma Érdekképviseleti Szervezetnél, jogosulatlan gazdasági előny megszerzésében bűnsegédlettel vádolják.

kolompar orban

A másik ügyben a budapesti VI.-VII. kerületi ügyészség emelt vádat. Eszerint Kolompár Orbán az OCÖ elnökeként arra utasította a roma érdekképviselet pénztárát, hogy utólagos elszámolásra négy részletben összesen 5 millió 70 ezer forintot fizessen ki, de azzal nem számolt el, a kár nem térült meg. A roma politikust ezért jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntettével és számviteli fegyelem megsértésében bűnsegédlettel vádolják. Szalai Péternét, az OCÖ korábbi gazdasági vezetőjét ötödrendű, Molnár Ferencnét, a hivatal könyvelőjét hatodrendű vádlottként számviteli fegyelem megsértésével, illetve bűnsegédlettel vádolják.

A tárgyaláson Kolompár Orbán vallomást tett az OFA-támogatással kapcsolatos ügyben. Adminisztratív tévedéseknek nevezte azokat a hiányosságokat, amelyek alapján vádat emeltek ellene. Mátyásné Polereczki Éva tanácsvezető bíró többszöri kérdésére Kolompár Orbán úgy válaszolt: ezt sem ő, sem az OFA nem tartotta összeférhetetlennek, hogy az ő és felesége tulajdonában álló cég végezhette el az OFA-projekt irodájául szolgáló épület festését, az irodabútorok és -felszerelések, valamint az egymillió forint értékű fénymásoló-gép beszerzését.

Védekezéséhez egy doboznyi iratot hozott magával, amelyeket a bírósági tárgyaláson részben ismertetett is, majd az egészet átadta Mátyásné Polereczki Éva tanácsvezető bírónak. Kolompár Orbán azt mondta, szervezetéből egyetlen forint sem került ki, az átutalt összeget bérre és járulékra költötték, a programot végrehajtották, a támogatási szerződés felbontása miatt pedig beperelte a közalapítványt.